ÉTB 366 (2017. febr. 24.)

2017. február 24., MTA Irodaház (1051 Budapest Nádor u. 7.)

Kollokvium tárgya: a NIR spektroszkópia
összefoglalók

NIR spektroszkópia és mikroszkópia: Hatékony módszerek és eszközök a gyakorlat számára
Gergely Szilveszter, Salgó András (BME VBK ABÉT)

Élelmiszerek, nyersanyagaik mérése spektrális képfeldolgozási eszközökkel
Firtha Ferenc (SZTE ÉTK FAT)

Néhány gyakorlati példa az FT-NIR élelmiszeripari alkalmazására
Fodor Marietta (SZTE ÉTK AK)

Búzaglutén melaminnal és karbamiddal történő hamisításának kimutatása kézi NIR készülékkel
Kovács Zoltán (SZTE ÉTK FAT), Bázár György (KE)

Élelmiszer- és gyógyszeripari alapanyagok polimer csomagolóanyagon keresztül való vizsgálata NIR spektroszkópiával
Slezsák János, Szabó Éva-Gergely Szilveszter-Salgó András (BME VBK ABÉT)

NIR-Klub 2015 (okt. 6.)

20 éves a NIR Klub: október 6. kedd 14 óra, BCE Villányi út

P1020318_all_B

2015_0_tartalom

  1. MTA munkabizottsági hírek, aktualitások
    Tömösközi Sándor (BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék)
  2. Kíméletes eljárásokkal kezelt sertéskarajok NIR-vizsgálata
    Kenesei György (BCE ÉTK Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék)
  3. Hőhatásnak kitett emlőssejtes tápoldatporok vizsgálata infravörös spektroszkópiai- és preparatív, lombikos minősítési módszerekkel
    Szabó Éva (BME VBK ABÉT)
  1. Szója és kukorica csírázási folyamatainak összehasonlítása a NIR spektrumok segítségével
    Bartalné-Berceli Mónika (BME VBK ABÉT)
  1. A FOSS NIR portfolio bemutatása. Alkalmazási és fejlesztési irányok.
    Hajas Attila, Nógrádi Sándor (Servitec Kft)

NIR-Klub 2014 (júni. 4.)

2014_stab

2014_0_tartalom

1.) Köszöntő
(Firtha Ferenc – BCE ÉTK Fizika és Automatika Tanszék)

2.) Beszámoló a Franciaországban tartott NIR 2013 konferenciáról
(Salgó András, Gergely Szilveszter – BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tsz.)

3.) Q10 tartalmú étrendkiegészítők hatóanyag tartalmának mennyiségi vizsgálata FT-NIR módszerrel
(Rácz Anita, Héberger Károly, Fodor Marietta – BCE ÉTK Alkalmazott Kémia Tanszék)

4.) Kétspórás csiperke vizsgálat hiperspektrális látórendszerrel
(Parrag Viktória, Felföldi József, Firtha Ferenc – BCE ÉTK Fizika és Automatika Tanszék)

5.) Mézminták cukorösszetételének vizsgálata és a tárolás során bekövetkező változások nyomon követése közép infravörös spektroszkópia segítségével
(Szanics Szilvia, Gergely Szilveszter, Salgó András – BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Él.tud. Tsz.)

6.) A Novo-Lab Kft. készülékbemutatóval egybekötött előadása
(Brandusené Radvánszky Katalin – Novo-Lab Kft.)

7.) Munkabizottsági hírek, aktualitások.
(Tömösközi Sándor – BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék)

NIR-Klub 2013 (ápr.19.)

2013_0_tartalom

0.) Tömösközi Sándor:
A munkabizottság terveiről, feladatairól
[MTA munkabiz.elnöke (tomoskozi@mail.bme.hu)]

1.) Lakatos László:
A PerkinElmer megoldásai az infravörös spektroszkópiai mérésekre
[Per-Form Hungária Kft. (lakatos.laszlo@per-form.hu)]

2.) Izsó Eszter – Gergely Szilveszter – Salgó András:
Alkaloidok meghatározása mákgubóban diszperziós és Fourier-
transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerekkel
[BME VBK Alk. Biotech. és Élelm.tud. Tsz. (gergely@mail.bme.hu)]

3.) Kozma Bence – Párta László – Gergely Szilveszter – Salgó András:
Módszerfejlesztés emlőssejt-tenyészet glükóz tartalmának Fourier
transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai alapú meghatározására
[BME VBK Alk. Biotech. és Élelm.tud. Tsz; Richter Gedeon Nyrt., BTCH]

4.) Szigedi Tamás – Fodor Marietta:
A közeli infravörös spektroszkópia új lehetőségei az élelmiszeranalitikában.
[BCE ÉTK Alkalmazott Kémia Tanszék, (tszigedi@gmail.com)]

5.) Éder Gergely – Firtha Ferenc:
Spektrális képfeldolgozás méréstechnikai eredményei,
alkalmazása húsok márványozottságának, érlelési idejének jellemzésére
[BCE ÉTK Fizika és Automatika Tanszék (eder.gergely@gek.szia.hu)]

NIR-Klub 2012 (jan.23.)

2012_0_tartalom

1.) Tömösközi Sándor, Gergely Szilveszter, BME
A Munkabizottság munkájáról, terveiről, feladatairól

2.) Salgó András, BME
Beszámoló a 14. Nemzetközi NIR konferenciáról (2011, Cape Town, South Africa)

3.) Hámori Krisztián fizikus, RK Tech
Műszerbemutató: hordozható kézi spektrométerek NIR, VIS és UV tartományokban (Ocean Optics)

4.) folyóiratok ajánlása publikálásra
Journal of Food Physics
kiadó: ÉLELMISZER FIZIKA Közhasznú Alapítvány
Szabó S. András főszerkesztő, alapítvány kuratóriumának elnöke
Baranyai László szerk. biz. Tag
lektorált, idegen nyelvű, ISSN száma van
6 EURO/oldal

Progress in Agricultural Engineering Sciences Akadémia kiadó
Fekete András főszerkesztő, Felföldi József
6 EURO/oldal
20 IP
hivatkozás
Scope referálja, Thompson kell még
100 Euro/cikk

NIR-Klub 2010 (ápr. 14.)

2010_0_tartalom

1.) Beszámoló a 14. Nemzetközi NIR konferenciáról
Salgó András (BME), Gergely Szilveszter (BME), Kaffka Károly (BCE), Firtha Ferenc (BCE), Bázár György (KE)
a. Bevezetés
b. Szakmai értékelés
c. Poszterek, műszerbemutatók
2010_NIR2009_P039_FFirtha
2010_NIR2009_P178_GyBazar
2010_NIR2009_Pxxx_SzGergely
d. Események, túrák, Bangkok, Tájföld
2010_1_Kaffka_NIR2009
2010_3_Firtha_kepek

2.) Polarizációs FT-NIR spektrométer család a Büchi Labortechnik AG kínálatában
Papp József, Donau Lab Kft

3.) Egyéb:
2010_TDK_00203_millner_mark
2010_TDK_00206_pataki_adam

NIR-Klub 2009 (nov.3)

2009_0_tartalom

1.) Magyarné Horváth Kinga, Farkas József
Közeli infravörös spektroszkópia alkalmazása sertéshús minőségváltozásának jellemzésére
KÉKI; BCE, Hűtő és Állatitermék Technológiai Tanszék

2.) Pap József, Joachim Oelichmann
Polarizációs FT-NIR spektrométer család a Büchi Labortechnik AG kínálatában
Donau Lab Kft.; Büchi Labortechnik AG

3.) Bázár György, Kövér György, Locsmándi László, Szabó András, Romvári Róbert
Élelmiszer-hamisítás kimutatásának lehetősége NIR spektroszkópia segítségével
KE, Állatitermék Minősítő Laboratórium; KE, Matematika és Fizika Tanszék

4.) Firtha Ferenc, Gillay Zoltán, Vozáry Eszter, Kaszab Tímea, Lambert-Meretei Anikó, Felföldi József
Sárgabarack beltartalmi és fizikai jellemzőinek becslése multi-spektrális méréssel
BCE, Fizika-Automatika Tanszék

5.) Gergely Szilveszter, Salgó András
Arabinoxilánok és béta-glükán meghatározása gabonafélékben NIR módszerekkel
BME, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

6.) Tömösközi Sándor, Gergely Szilveszter
Munkabizottságunk tervei, feladatai, az ÉKB aktuális kérdései

Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának és az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának szimpoziuma